Lord of War (2005)

 
 
Regissör: Andrew Niccol
Skådespelare: Nicholas Cage, Jared Leto, Ethan Hawke
Genre: Action, thriller
 
Lord of War är den typen av film som lyckas väcka publikens intresse ganska omgående. Vet man ingenting om filmens handling innan kanske man tittar på filmpostern och ser att Nicholas Cage ansikte är uppbyggd av en jävligt massa kulor. Är det en krigsfilm? En film om politiskt maktspel med vapen i fokus? Actionrulle kanske?
 
Yuri Orlov (Nicholas Cage) är en man som är högst framgånsrik i en bransch de flesta av oss har väldigt begränsade kunskaper om. Han är vapenhandlare, och inte den lagliga sorten som står i butik och kränger revolvrar för 99:99$. Det finns få krig och uppgörelser med vapen han inte har haft en betydande del i, och alltifrån tvivelaktiga afrikanska gerillor till världsledande politiker köper det han har att sälja. Med Nicholas Cage som berättarröst får vi följa Yuri Orlov från dess att han som yngling arbetar i föräldrarnas restaurang, till karriärstoppen där servering av blåbärsvåfflor ersatts av kulor och granater.
 
Med väldigt mörk humor, underhållande dialoger och ett vasst manus lyckas man engagera publiken i ett omfattande världsproblem som har tagit och fortfarande tar fler liv än kärnvapen någonsin gjort. Men vem bär egentligen det största ansvaret? Är det de skjutgalna soldaterna som avfyrar eller är det tillverkarna och vapensmugglarna som fortsätter att froda vapenindustrin?
 
 
"I'm not responsible for the death of any person because I've never pulled the trigger", säger Yuri Orlov i en scen. Han argumenterar för sin sak på ett väldigt övertygande sätt och man kan ju fråga sig huruvida det ur en moralisk synpunkt är försvarbart att göra en häftig underhållningsrulle av problematiken, men jag känner inte att filmen förringar på något sätt.
 
Nicholas Cage tillhör inte direkt gruppen mina favoritskådespelare, jag tycker att han mer än ofta ger intrycket av att vara trött på livet, han ser så glåmig ut och rolltolkningarna är på exakt samma vis, en tråkig jävel helt enkelt. I Lord of War gör han en av sina bättre roller och även om han kändes rätt så felcastad (vem i helvete skulle kunna ta honom för en ukrainier??) så gav han ett bättre intryck än vanligt. En annan skådespelare jag känner är värd att nämnas är Jared Leto, som spelar Yuri Orlovs yngre bror. Hans roll är egentligen inte så betydande för handlingens utveckling, han är en misslyckad pundare som hänger på storebrorsan, men fungerar även som vad i filmvärlden kallas för "likaren", han är rollen vi i publiken dels kan identifiera oss med och som reagerar som vi hade gjort i vissa av de starkare scenerna i filmen.
 
Lord of War fungerar som brutal ögonöppnare men också jävligt bra underhållning en fredagskväll. Det är full fart från inledningen tills sluttexterna rullar. Den smutsiga vapenindustrin och många scener är stundtals jobbiga att se, men det balanseras på sätt som inte gör det alltför påfrestande utan att för sakens nedvärdera allvarligheten.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0