In time (2011)



Regissör: Andrew Niccol
Skådespelare: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy

Filmen In time har ett riktigt smart och intressant koncept, den handlar om ett samhälle i framtiden där man istället för att handla med pengar, handlar med och tjänar - tid. Uttrycket "time is money" hade inte kunnat passa bättre in. De fattiga lever dag för dag och jobbar arslena av sig för att tjäna tillräckligt med tid för att hinna se morgondagens solljus. De rika har ett par sisådar tusen år på sig och detta skapar ju givetvis missnöje och ett klassamhälle där man förvisat de fattiga till speciella ghettos där de är omringade av sina egna, och enda sättet att ta sig till andra, mer välbärgade områden är att betala tid - tid de inte har. Ett riktigt moment 22.

Justin Timberlake har en stereotypisk roll där han spelar en hårt arbetande kille som eventuellt tröttnar på de urusla levnadsförhållandena de tvingas leva i, och han kör en Robin Hood genom att börja stjäla från de rika och ge till de fattiga. Jag tycker inte riktigt om Timberlake i denna roll, han känns aningen malplacerad och det kan ju förvisso bero på att jag typecastat honom som smörsångande artist och inte seriös skådespelare. Han gör inget dåligt jobb, men inget märkvärdigt heller. Amanda Seyfriend däremot överraskade mig positivt. Hon spelar i denna film Timberlakes andra hälft i sann Bonnie & Clyde-anda. Även om hon tvingades agera i många fåniga och högst orealistiska scener där hon rånar banker i skyhöga klackar eller springer flera mil med samma skor på fötterna, så är hon övertygande och känns rätt.



Den jag däremot blev kär i och som totalt lyfte denna film är Cillian Murphy. Fyfan vad den killen kan sin sak. Här spelar han en stel och känslokall s.k. timewatcher, deras version av polis, och helvete vad han gick in för rollen. Varje scen med Cillian Murphy var en fröjd att se på, han ingav en känsla av auktoritet och fullkomligt ägde filmen. Jag ser fram emot att se honom i uppföljaren till The Dark Knight som kommer ut i sommar.

Trots cool handling och Murphys enastående insats, så är filmen långt ifrån en fullträff. Jag tyckte inte om att den började starkt med en intressant inledning och karaktärsbeskrivningar, för att sedan tappa i kvalitet då man påbörjade intriger som inte riktigt fick någon förklaring. Klyschig var den också, och inte på tal om de riktigt failande försöken att förvandla Timberlake till en actiongubbe, men i det stora hela är In time en jävligt underhållande och originell film som tyvärr inte blommade ut riktigt lika mycket den hade potential till.





RSS 2.0