Contagion (2011)

 
Regissör: Steven Soderbergh
Skådespelare: Matt Damon, Kate Winslet, Marion Cotillard, Laurence Fishburne
Genre: Drama, thriller
 
Ett handslag. Dricka ur samma glas, eller något så simpelt som att knacka grannen på axeln och räcka fram dennes tappade plånbok. Så snabbt och effektivt sprider sig det dödliga viruset i Contagion, och det är omöjligt som publik att föreställa sig hur man ska lyckas få stopp på den omfattande epidemin som skakar om världen. 
 
Rollistan på high shot-hollywood skådespelare är lika lång och imponerande som farten dödsifforrna skenar iväg i. Laurence Fishburne, Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law och Marion Cotillard har alla samlats för att göra oss paranoida i vem vi hädanefter låter beröra oss.
 
Filmen börjar med att följa Beth på flygplatsen på väg hem från en affärsresa. Hon ser sliten ut och uppvisar de första symptomen i vad som i filmen senare kommer att betrakta som Det Dödligaste Viruset Någonsin. När Beth kommer hem hinner hon knappt koka klart kaffet innan hon kollapsar och på den vägen är det. Tyvärr slutar det inte med henne, utan nu så ligger alla som haft kontakt med henne de senaste 24 timmarna riktigt illa till. Om ni funderar på hur många ni kommer i fysiskt kontakt med en vardag; från att krama en vän till att låna ut pennan eller ge kassörskan på ICA sedlar så förstår ni att det här viruset inte är att leka med. Till råga på allt är den luftburen också, så det räcker med att du bara pratar med någon för att dela med dig av ett dödligt virus! Yikes.
 
 
De mycket stressade och kostymklädda männen och kvinnorna på WHO's huvudkontor har en hel del att göra, trots det verkar det mesta av tiden gå åt till att sitta i videokonferens med varandra och dela med sig av siffror. För att göra saker och ting ännu jobbigare har en reporter/journalist/trubbelmakare (Jude Law) med extremt många anhängare bestämt sig för att den amerikanska staten trutar i sina medborgare lögner om vaccinet, vilket skakar om landet och skapar fler bekymmer än om mjölkpaketet man nyligen köpte möjligtvis kan leda till ens död. 
 
Filmen ger en första inblick i hur en epidemi är långt ifrån endast ett hälso- och politiskt bekymmer utan även ett socialt drama där alla är fienden och överlevnadsinstinkten hos människan har ruskiga konsekvenser. Vad tar egentligen kål på oss först, ett dödligt virus eller rädslan för ett dödligt virus som får oss att bete oss som första klassens apdjur? 
 
Contagion försöker balansera flera handlingar parallellt vilket gör det svårt att få någon djupare känsla för karaktärerna. I vissa filmer går det bra att göra så, men i en film som fokuserar på att få publiken att sympatisera med karaktärerna så är det viktigt att skapa ett samspel och inte bara ge ett ytligt intryck avflera roller istället för färre roller man känner mer för. 
 
Trots det är en intressant rulle som hjälp av matta färger och intensivt foto ger oss den där verkliga och högst obehagliga känslan som är ett måste för en dramafilm värd namnet.
 
 
 
 
 

RSS 2.0