The Resident (2011)






Regissör: Antti Jokinen
Skådespelare: Hillary Swank, Jeffrey Dean Morgan
Genre: Drama, thriller, skräck

Har ni sett Single White Female (1992) med Bridget Fonda och Jennifer Jason Leigh? Har ni sett Friday the 13th, och då tänker jag på den senaste versionen som kom ut 2009? Bra, då vet ni precis hur den här filmen kommer att gå till och hur den kommer att sluta. Även om ni inte sett någon av filmerna ovan så har ni varken något nytt eller intressant att se fram emot.

The Resident känns som en enda stor och trött remake av en massa filmer i en. Lite härifrån, lite därifrån, åh lite sådant där måste vi ju ha, med tur så har publiken bott under en sten de senaste 100 åren och kommer inte alls att känna igen historien! Och resultat blir en trött publik som räknat ut hela handlingen redan innan Hillary Swank hinner smörja in sin nakna kropp och glida ner i badet ca 20 minuter in i filmen.

Hillary Swank spelar den hårt arbetande läkaren Juliet som efter uppbrottet med sin pojkvän, flyttar in i en egen lägenhet i Brooklyn i New York. Lägenhet är inte färdigrenoverad, tunnelbanans dundrande några tiotals meter ifrån lägenhetsbyggnaden får hela badrummet att skaka, och under vintern är värmen i lägenheten nästan obefintlig. Men vad spelar allt sådant där trams för roll när lägenheten hyrs ut för en riktigt låg summa.

Juliet undrar om inte det finns någon baktanke, och när hon får förklarat för sig att det inte gör det, flyttar hon glatt in. Det som hyresvärden (Jeffrey Dean Morgan) dock glömde nämna är att jovisst finns det en "catch", och det är den galna hyresvärden som är besatt av henne - han själv alltså.



Det här skulle kunna vara Jennifer Jason Leighs karaktär som återuppstått som man. Manuset till The Resident är helt och hållet befriad från originalitet. Alltifrån de stereotypiska rollerna till handlingen. Det känns som att filmen hade ett uns av potential som däremot skulle kräva en helt ny regissör och ett nytt manus för att kunna göra någonting vettigt av. Musiken är fruktansvärd, och istället för att förstärka scenerna fungerar den endast som irritationsobjekt och banar vägen för en förutsägbar fortsättning till scenen.

Hillary Swank är väl inget minnesvärt i sin roll, hon gör det hon ska och så var det med det. Jeffrey Dean Morgan lyckas lite bättre och har en trevlig-granne-som-hjälper-en-med-påsarna-uppsyn, samtidigt som han även fungerar som trånande och desperat galning. Tyvärr är det inte tillräckligt för att rädda denna trista film, och jag är lättad över att den här fåniga skiten går direkt till DVD istället för upp på vita duken.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0