Sleeping with the enemy (1991)




Regissör: Joseph Ruben
Skådespelare: Julia Roberts, Patrick Bergin, Kevin Anderson
Genre: Drama, thriller
Svensk titel: Sova med fienden

Filmer om misshandlade kvinnor tycker jag är sjukt intressant att se på. Det handlar inte om att jag gillar se några stackars kvinnor bli pucklade på, utan det jag gillar är att se hur offret interagerar med förövaren, hur deras relation är, och sist men inte minst, vad offret gör för att undkomma relationen. Detta kan ju appliceras på mer än just misshandlade kvinnor, men det är alltså hela processen med hur man hamnar i en sådan situation och hur man tar sig ur den som fascinerar mig.

Sova med fienden handlar om Laura Burney (Julia Roberts), som nu under sommaren bor tillsammans med sin make Martin i en riktigt maffig strandhus någonstans i Massachusetts. Maken är stilig, rik och charmig och utåt sett varje kvinnas drömman. Däremot besitter han en inte särskilt beundransvärt kvalitet: han är en rutinerad hustrumisshandlare.

En dag bestämmer sig Laura för att undfly sitt destruktiva förhållande genom att fejka sin död. Hon beger sig långt bort och börjar om på nytt. När maken däremot börjar misstänka att Laura i själva verket inte alls flyter runt på havets botten med vattenfyllda lungor, ger han sig iväg för att hitta henne.



Det krävs väldigt mycket av en sådan här film för att lyckas fånga känslan av hopplöshet, och det lyckas inte Sova med fienden speciellt bra. I stort känns manuset inte särskilt välarbetat. Tittarna får väldigt lite bakgrundsinformation om karaktärerna, och vi får heller inte någon vidare insyn i Lauras tankar, vilket gör det svårt att sympatisera med henne utöver den obligatoriska sympatin man känner för en medmänniska som behandlas illa.

Att filmen även kort efter Lauras flykt, bestämmer sig för att ge henne ännu en romans i form av en påträngande, lurvig man som inte är så himla mycket bättre än hennes ex, får bara hela filmen att kännas rätt billig och trist. Även om man inte helt körde på en hjälplös-kvinna-räddas-av-en-man-linje, har historian ökat i trovärdighet om man bara skippat den delen med romansen eller låtit den ta mycket mindre plats än den gjorde. Julia Roberts gjorde ett bra jobb med det lilla hon hade, och även om det här är långt ifrån en dålig film så hoppas jag att det finns bättre skildringar av kvinnomisshandel där ute man kan se på.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0